Schilder Bob Ross is 25 jaar dood – én immens populair: 'Dankzij hem verbaas je jezelf'.

Bertine (43) rijdt elke week drie kwartier naar Marknesse, speciaal voor een Bob Ross-cursus. De populariteit van de schilder is 25 jaar na zijn dood onverminderd groot en zijn nalatenschap is nog altijd springlevend. "Je verbaast jezelf met wat je kunt."

Een kleine opfriscursus voor wie Ross nét even gemist heeft: hij is een schilder die vanaf 1983 in de tv-serie The Joy of Painting binnen 30 minuten een landschap schilderde. Dat leerde hij ook aan kijkers.

Over de hele wereld worden Bob Ross-cursussen gegeven. Op de website van Bob Ross staan er zo'n 145 en wereldwijd zijn er duizenden gecertificeerde Bob Ross-docenten. Er komt zelfs een Bob Ross-monopolyspel, naast de al bestaande Bob Ross-poppen, kerstballen, sokken, boxers, pannen, broodroosters, dvd's, boeken en T-shirts. En er zijn ook hele verjaardagspakketten. In de Verenigde Staten en Canada verkopen zeker 297 winkels Bob Ross-producten.

In Nederland worden zijn afleveringen nog op televisie uitgezonden. Wekelijks kun je op NPO 2 Extra naar de serie kijken. Het Museum voor modern realisme in Gorssel zou vanaf komende zondag een solotentoonstelling wijden aan Ross, naar eigen zeggen als eerste museum ter wereld. Door de nieuwe coronamaatregelen kan het museum niet open, maar zodra dat weer mag, gaat de expositie alsnog door. Verder lezen...

04-11-2020

 

Terug