IJspret sterkt Nederland mentaal in coronatijd: 'We hebben een nieuwe buffer'.

Heel Nederland bloeide de afgelopen week op door de ijs- en sneeuwpret. De behoefte leek nog groter te zijn dan normaal, na maanden van toenemende coronamaatregelen. Is onze collectieve mentale batterij nu weer even opgeladen?

Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie, was zelf het afgelopen weekend ook op het ijs te vinden. Hij kan uit eigen ervaring bevestigen dat het hem goed gedaan heeft. "Schaatsen en sneeuwpret doen bij ons Nederlanders een enorm gemeenschapsgevoel ontwaken", legt hij uit.

"Het gaat niet alleen om een gevoel van hervonden vrijheid na maandenlange coronarestricties. Maar het appelleert ook aan ons nationale gevoel van trots. Ik vermoed dat alleen al het lezen van het woord 'natuurijs' een gevoel van gelukzalige verbondenheid genereert, omdat iedereen weet waar dat woord voor staat."

Dat beaamt sociaal psycholoog Pepijn van Empelen van TNO. "Schaatsen is sowieso een unieke ervaring, omdat we het - zeker met de huidige klimaatcrisis - niet vaak meer kunnen meemaken. Het is slim dat de politiek de behoefte heeft aangevoeld en daarop ingesprongen is. Kijk bijvoorbeeld naar premier Rutte die mensen waarschuwde om voorzichtig te zijn op het ijs." Verder lezen... 

15-02-2021

 

Terug