Drie meter hoog virus rolt door verlaten winkelstraat Tilburg: ‘Ik wil corona zichtbaar maken’. 

Verbaasde gezichten woensdagmorgen in de Heuvelstraat, als er een drie meter hoog virusdeeltje voorbij komt rollen. Nu de tweede lockdown is ingegaan, vindt kunstenaar Tim Hobbelman het hét moment om in een witte overall het virus door een vrijwel leeg centrum te duwen.

Het verhaal achter het virusdeeltje gaat over het ‘zichtbaar en voelbaar maken’ van een onzichtbaar coronavirus, stelt Hobbelman. ,,Het is behoorlijk lomp en zwaar ding. Het zorgt dat je ook letterlijk afstand houdt tot mensen. Het werk moet daarmee ook de eenzaamheid uitbeelden, het idee dat jij degene bent die het virus meeneemt", stelt Hobbelman. ,,En dan sta je er helemaal alleen voor.”

Eind maart was Hobbelman al begonnen aan het kunstwerk, bestaande uit aluminium buizen en wc-ontstoppers. De metershoge virusbal lag dan ook al even klaar, maar dan wel stil in het atelier van de Tilburgse kunstenaar van Studio Hobbelman. ,,Ik heb het werk eigenlijk gemaakt voor festival Kaapstad, maar dat ging niet door. Toch werd ik verliefd op het ontwerp, op het verhaal erachter. Dus heb ik het afgemaakt. Ik heb lang getwijfeld wat ik er mee moest.” Verder lezen... 

Foto: © Jan van Eijndhoven

16-12-2020

 

Terug