Coronamoeheid: hier komt het door en dit kun je ertegen doen.

De coronamoeheid slaat toe en dat is niet zo vreemd, zegt onderzoeker Kenny Meesters van de Universiteit van Tilburg. Hij is gespecialiseerd op het gebied van crisis informatie management. De boodschap van premier Rutte tijdens de persconferentie was helder, constateert hij, maar de echte impact van zijn woorden komt pas een dag later: vandaag dus.

“Pas ná de persconferentie gaan mensen nadenken: ‘wat betekenen deze maatregelen voor mij? En voor mijn gezin? Voor mijn werk, mijn organisatie, mijn sportvereniging?’ Dat kost heel erg veel denkkracht”, legt Meesters uit. “En dat is heel erg vermoeiend.”

Hij vergelijkt het met een alarm: “Het is alsof er een alarm is dat telkens afgaat. Maar op een gegeven moment luistert er niemand meer naar.” Het is ook geen kwestie van gewoon niet zeuren. “We moeten ons realiseren dat als we willen dat mensen deze regels volhouden, dat je ook moet kijken naar wat energie gééft.”

Om deze crisis door te komen zijn daarom twee punten erg van belang, betoogt Meesters. 1. Kijk naar wat er wel kan & 2. Richt je op de lange termijn. Verder lezen...

04-11-2020

 

Terug