Corona of niet, inkomen van huishoudens steeg in tweede kwartaal.

 

Nederlandse huishoudens hadden in het tweede kwartaal 2,4 miljard euro meer inkomsten dan in dezelfde periode vorig jaar, ondanks de uitbraak van COVID-19. Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag publiceerde.

De toename kwam vooral door loonsverhogingen die eerder al waren afgesproken. Deze zorgden voor een plus van 2,2 miljard euro en had nog hoger kunnen zijn als er niet zo veel ontslagen waren gevallen.

De inkomsten uit sociale uitkeringen stegen ook, doordat er meer WW is uitgekeerd. Daar stond tegenover dat er minder dividend is uitgekeerd. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat bedrijven geen dividend mochten uitkeren als zij coronasteun wilden ontvangen.

Het inkomen van zelfstandigen bleef ongeveer op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van vorig jaar. Zelfstandigen hadden weliswaar minder werk, maar door de steunmaatregelen van de overheid werd de schade beperkt. Het gaat dan om onder meer de zogeheten Tozo-steun, waaruit zelfstandigen zo'n 1,7 miljard euro ontvingen. Daar kwam nog eens 1,3 miljard euro coronacompensatie bovenop. Verder lezen...

23-09-2020

 

Terug