99 dingen om nu toch van te genieten.

Toegegeven, het is niet de makkelijkste periode om de leuke kant van de kleine dingen te zien. De dagen zijn korter, de nachten langer – en het weer werkt meer tegen dan mee. Onder normale omstandigheden is de overgangsfase tussen lekker lang buiten en druilerige herfstdagen al een tijd waarin menigeen in een herfstdepressie schiet. Laat staan nu, nu we zo goed als vastgeklonken zitten aan de bank, de horeca tot nader order gesloten is en we onze sociale contacten moeten beperken.

Maar waar een deur sluit, gaat een raam open, luidt het cliché. Bij de pakken neerzitten is de makkelijke optie, maar je kunt jezelf ook uitdagen om de leuke dingen in het leven te zien. En in tegenstelling tot wat we vaak hopen en verwachten, hoeven dat niet altijd grootse dingen te zijn.

Het kan zelfs iets kleins zijn. Iets heel kleins. Minuscuul. Niet zichtbaar voor een ander.

We worden door een onzichtbare hand in een vrij ondefinieerbaar stramien geduwd. Het betekent dat we onze tijd anders móéten (negatief), maar ook kúnnen (positief) indelen. Thuiswerken is niet alleen weg zijn van collega’s en het koffiezetapparaat met gratis koffie. Het is ook een pannetje de hele dag op het vuur kunnen hebben omdat je thuis bent om erop te letten. Het is het beddengoed ’s ochtends in de wasmachine kunnen stoppen, ergens rond tienen alle lakens en slopen ophangen en ’s avonds met precies datzelfde, frisse beddengoed je bed weer opmaken. Het is eindelijk echt genieten van die bos bloemen die je elke week op tafel zet terwijl je normaal vijf dagen per week van huis bent. Het moment om elke dag een uitgebreide maaltijd op tafel te zetten, omdat je niet gebonden bent aan de reistijd die je doorgaans hebt tussen wonen en werken.

Elk nadeel heeft zijn voordeel, maar daar moet wel een beetje naar gezocht worden, voor gewerkt worden. Balen dat je met regenlaarzen naar buiten moet? Ja, maar dus ook een kans om als een gek in de plassen te springen.

Deze redactie vond 99 dingen, heel kleine dingen vaak, die het waard zijn om nog eens extra naar te kijken, te ervaren, te voelen, te proeven, aandacht aan te geven. Verder lezen...

30-10-2020

 

Terug